Jaktturism och ripor

Jobbar just nu med två parallella jaktknäck. Den ena vinklar på ett riksdagsbeslut från 28 mars som säger att regeringen bör se över regelverket för småviltsjakten på statens mark (i fjällen) – läs ripjakt. Många jägare och organisationer hyllar beslutet eftersom man menar att nuvarande regler är orättvisa då utländska jägare kan jaga på samma villkor som svenska i fjällen. Några vill införa guidetvång för utländska jägare och vissa påstår att så redan är fallet i våra nordiska grannländer. Men samtidigt flaggar man för att detta bara är en rekommendation, att översynen kan förhalas och det kan ta lång tid innan något konkret verkligen händer. Dessutom har en falang drivit på att datumen för ripjakten ska senareläggas och förkortas eftersom arten kan vara hotad i antal. Sammanfattningsvis innebär detta att jag pratar med enskilda jägare, forskare, riksdagspolitiker och jaktorganisationer. En soppa? Det är det alltid i jaktfrågor, men lite grävande journalistik är alltid kul!

Det andra är ett reportage med utgångspunkt i ett projekt av Hushållningssällskapet kring jaktarrangörer i Norr- och Västerbotten. Här är tonen lite trevligare, om än det finns en stor konkurrens mellan aktörerna. Det handlar om nya vägar och marknadsföringssätt (hemsidor och mässor) för att locka till sig främst utländska jaktgäster, men även svenska.

Dessutom har jag en liten resa i tema jakt & hästar på gång….. det är en tripp till Udda Äventyr i Älvsbyn, ett i mina ögon väldigt starkt varumärke, som kombinerar ridning med jakt. Hur det nu går till ;D
Spännande ska det i alla fall bli att åka dit och få höra. Samt förstås dra på långrocken och cowboyhatten och tjuta en sväng genom norrbottensskogen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s